laadpaal aanschaffen tips

5 tips voor installatie en aanschaf van een laadpaal thuis

Laadpaal installeren

Heb jij ook een elektrische auto en wil je een laadpaal aanschaffen? Met een laadpaal thuis kan je behoorlijk wat geld besparen en heb je bovendien 24 uur per dag een oplaadpunt tot je beschikking. In dit artikel leggen wij je uit hoe een laadpaal werkt en hoe jij de beste keuze maakt voor een laadpaal bij je thuis.

Aantal laadpalen in Nederland

Volgens de laatste cijfers van het Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) zijn het aantal elektrische auto’s dit jaar opnieuw toegenomen. In november 2020 reden er volgens het RVO 152.740 Battery Electric Vehicles (BEV) en 107.594 Plugin Hybrid Electric Vehicles (PHEV) rond in Nederland. 

De cijfers op een rij:

 ✅60.993 semi-publieke laadpalen

 ✅1.803 snel-laadpalen

Deze cijfers betekenen dat er gemiddeld slechts een laadpaal beschikbaar is voor vier elektrische auto’s.

Laadpaal auto

Hoe werkt een laadpaal?

Belangrijk om te weten is hoe een laadpaal werkt. We leggen je de werking van een laadpaal graag in het kort uit. De lader van de elektrische auto zit in de auto zelf en de laadpaal is in feite het stopcontact. De accu van een elektrische auto werkt op gelijkstroom en de oplader in de auto zet de wisselstroom van de laadpaal om. 

Hoe bepaal je de keuze voor een laadpaal thuis?

De keuze voor een laadpaal is afhankelijk van de volgende vijf factoren.

Laadpaal kopen, heb ik eigen grond of niet?

Thuis een laadpaal plaatsen is afhankelijk van wie de grond is. Een laadpaal op eigen grond is altijd toegestaan, maar wil je een laadpaal op grond van de gemeente installeren, dan is een vergunning nodig. 

Laadpaal zelf installeren of niet?

Bij de installatie van een laadpaal komt heel wat kijken. Naast dat certificeringen nodig zijn om een laadpaal te installeren, is het vanwege de spanning op het elektrische apparaat gevaarlijk om het zonder voorkennis te installeren. Indien jij geen ervaring hebt met het installeren van een laadpaal raden we je aan dit door een specialist te laten doen.

Wallbox of een laadpaal aanschaffen?

Kies je voor een wallbox of een laadpaal? Op papier geloof je waarschijnlijk dat daar verschil in zit, maar tussen een laadpaal en wallbox zit geen noemenswaardig verschil. Op papier gaat het enkel om de bevestiging van de installatie. Een wallbox is aan de muur bevestigd en een laadpaal staat op een paal. De werking van beide installaties is hetzelfde.

1 fase of 3 fase aansluiting

Wil jij je auto sneller opladen? Dan is dit is een van de belangrijkste keuzes bij aanschaf van een laadpaal. Met een 3-fase aansluiting kan er een groter vermogen worden geleverd, maar niet elke elektrische auto is daarvoor geschikt. Bovendien dient de 3-fase aansluiting door middel van drie fasedraden van elk 230 volt op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten.

Maximaal laadvermogen?

Het maximale laadvermogen bepaalt enerzijds de keuze voor een 1 fase of drie fase aansluiting, maar anderzijds is het goed om te checken wat het maximale laadvermogen is van jouw auto. De onboard lader van jouw auto bepaalt namelijk hoe snel je kunt laden. Bij een auto met een 1-faselader ligt het maximale laadvermogen op 3,6 kW. De meeste auto’s en ook het gros van de elektrische auto’s in 2021 hebben een groter laadvermogen.

Kosten van een laadpaal bij je thuis

De kosten van een laadpaal bij je thuis zijn afhankelijk van de kosten van de laadpaal zelf en de kosten van de installatie. Een laadpaal koop je al vanaf € 500,- , terwijl de installatieprijs afhankelijk is van een aantal factoren. Kies jij voor een 1-fase of 3-fasenaansluiting en wat is de afstand tussen je meterkast en laadpaal. Deze installatiekosten lopen daardoor uiteen tussen de € 300 tot € 100,-. 

Wil jij meer weten over de keuze van een laadpaal of ben jij benieuwd welke laadpaal geschikt is voor jouw elektrische auto? Neem dan contact met ons op.

You May Also Like

elektrische auto kopen 2023

Elektrische auto’s in 2023: De bijtelling, subsidie en nieuwe elektrische auto’s

thuislaadstation

De voordelen van een laadstation voor thuis

Levensduur van de batterij van elektrische auto

Wat is de levensduur van een accu van een elektrische auto?

Elektrische auto's 2021 - 7 topmodellen

Elektrische auto’s in 2021, 7 topmodellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.