Pir isolatie heeft de beste waarden
PIR isolatie, dit is waarom je er voor moet kiezen
Bij het bepalen van wat de isolatie kern moet zijn van geïsoleerde panelen voor gebruik in een bouwproject is het belangrijk om de verschillende opties die beschikbaar zijn in ogenschouw te nemen.
Gezien het verschil in klimaat belangrijk is voor de wijze van isolering, zijn de temperaturen van de plaats van bouwen, evenals het gebruik van een specifiek soort isolatie van grote invloed.
In die zin rijst de volgende vraag meestal: wat voor soort kern (isolatieschuim) is het meest geschikt voor mijn bouwproject? Is PIR isolatie het meest geschikt of is PUR isolatie dé optie voor mij om te kiezen?
PUR vs PIR Isolatie
Voor velen is bekend dat de PUR (polyurethaan) isolatieplaat goedkoper is dan PIR (polyisocyanuraat) en de reden hiervoor ligt in de kwaliteit van het kernmateriaal. Hoewel er niets absoluut is en veel zal afhangen van de uiteindelijke bestemming van het gebouw, is PIR-isolatie algemeen bekend als een beter kwaliteits alternatief dan PUR.
R-waarde van isolatieplaten
Allereerst moeten we de R-waarde kennen, dit is een maat die wordt gebruikt om thermische weerstand van de materialen te meten, dat wil zeggen hoe meer moeite de warmte moet doen om de lagen van het materiaal te passeren (warmtegeleiding) , hoe meer isolatie zij kan bieden.
Hoewel de prestaties afhankelijk zijn van oncontroleerbare factoren, zoals klimaat en aspecten van het materiaal zoals de dikte, liggen in het algemeen de R-waarden van PIR isolatie hoger dan die van PUR isolatie. PIR isolatieplaten zijn dan ook uiterst geschikt om te isoleren.
U-waarde van isolatieplaten
In overeenstemming met de bovenstaande gegevens is de U-waarde, waarbij de thermische transmissie wordt gemeten, gedefinieerd als de hoeveelheid warmte die door een materiaal kan worden overgedragen, gemeten in watt per vierkante meter Kelvin (W / m2 * K).
De U-waarde per definitie is omgekeerd evenredig aan de R-waarde, dat wil zeggen, als deze lager is, dan betekent dit dat er een lagere transmissie is, het blijkt dat het materiaal beter isolerend vermogen heeft. Wederom onder constante omstandigheden, zal PIR isolatieschuim een lagere U-waarde hebben dan PUR schuim.
K-waarde van isolatieplaten
De bovenstaande twee komen ook overeen met de K-waarde, waarbij de thermische geleidbaarheid, dat wil zeggen het vermogen van het materiaal om warmte te geleiden, wordt gemeten.
Het is vergelijkbaar met de U-waarde, hoe lager het getal, hoe beter de thermische prestaties. Ook hier heeft polyisocyanuraatschuim de neiging om aanzienlijk lagere K-waarden te genereren dan polyurethaan.
De bestemming van een gebouw
In het algemeen kan gesteld worden dat aangezien de R, U en K-waarden van de PIR isolatieplaten beter zijn dan die van PUR, niettemin wordt bij de beoordeling van welk materiaal de voorkeur heeft, de bestemming van het gebouw als leidend gezien.
Als bijvoorbeeld geïsoleerde metalen platen moeten worden gebruikt voor voedsel opslag (koud) en weerstand, dan zal transmissie en thermische geleidbaarheid een zeer belangrijk aspect van de besluitvorming zijn. Dan is PIR isolatie waarschijnlijk meer geschikt omdat er een betrekkelijk dunne coating vereist is. Indien wordt besloten met PUR panelen te werken, dan zou de dikte toenemen, R, U en K-waarden worden bereikt die vergelijkbaar zijn met die van de PIR equivalent.
Meer weten? Bekijk ook de volgende artikelen: