zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken: zo doe je dat

Zonnepanelen schoonmaken: zo doe je dat


Zelf je zonnepanelen schoonmaken? Wist jij dat je vuile zonnepanelen minder rendement opleveren en ben jij benieuwd hoe jij je zonnepanelen schoon kunt maken? In dit artikel leggen wij je uit hoe je zonder schade je het beste je zonnepanelen kunt reinigen.

Waarom je vuile zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn bedekt met een dun laagje glas. Dit beschermt het zonnepaneel tegen de elementen en zorgt ervoor dat het zonnepaneel zonlicht zo efficiënt mogelijk kan omzetten in elektriciteit. Na verloop van tijd wordt dit laagje glas vuil door regen, stof of bladeren. Hierdoor neemt het rendement van het zonnepaneel af en produceert het minder elektriciteit . Daarom is het belangrijk om het zonnepaneel schoon te houden.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je jouw zonnepanelen moet schoonmaken, hangt af van de plaats waar het zonnepaneel zich bevindt. Als het zonnepaneel op een plaats ligt waar weinig regen, stof of bladeren zijn, zal het niet zo snel vuil worden en hoef je het niet zo vaak schoon te maken. Als het zonnepaneel echter op een plaats staat waar veel regen, stof of bladeren, zal het sneller vuil worden en moet je het vaker schoonmaken.

Wat heb je nodig om je zonnepanelen schoon te maken?

Om je zonnepaneel schoon te maken heb je alleen water en een zachte doek nodig. Je kunt gedestilleerd water of regenwater gebruiken. Gebruik geen kraanwater, want dat kan vlekken achterlaten.

Zonnepanelen schoonmaken met tuinslang

Als het zonnepaneel niet al te vuil is, kan je het schoonmaken met een tuinslang. Zet het water aan en houd de tuinslang naast het zonnepaneel. Beweeg de tuinslang op en neer, zodat al het vuil van het zonnepaneel wordt verwijderd. Zet vervolgens het water uit en droog het zonnepaneel af met een zachte doek.

Zonnepanelen professioneel laten reinigen

Als het zonnepaneel erg vuil is, kan je het het beste professioneel laten reinigen. Zo ben je er zeker van dat het zonnepaneel goed wordt gereinigd en niet beschadigd raakt.

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Begin met het doekje nat te maken met water. Veeg vervolgens het paneel van boven naar beneden af in een rechte lijn. Veeg het paneel schoon tot het helemaal schoon is. Zorg ervoor dat je geen strepen achterlaat, want dat kan de efficiëntie van het zonnepaneel verminderen. Droog tot slot het paneel met een schone, droge doek.

Als je deze tips opvolgt, zal je zonnepaneel schoon en efficiënt zijn! Heb je nog andere tips voor het schoonmaken van zonnepanelen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Wil jij meer weten over zonnepanelen, groene energie of simpelweg besparen? Ontdek onze blogs over groene energie. 

You May Also Like

C02 gecompenseerd gas.

Wat is CO2 gecompenseerd gas?

Hoe werkt een zonneboiler?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.