Afval scheiden? Dit is wat je moet weten
Hoe moet je afval scheiden?
Wist je dat afval scheiden zorgt voor minder rest afval? Dit is beter voor het milieu. In dit artikel leggen wij je uit waarom afval scheiden belangrijk is en hoe jij het beste je afval kunt scheiden, thuis of op je werk in de prullenbak. Hierin komen onder andere de soorten afval en de beste manier van afval scheiden aan bod.
Waarom scheiden we afval?
Je vraagt je misschien wel af waarom je afval zou moeten scheiden. Afvalscheiding betekent dat verschillende afvalmaterialen van elkaar worden gescheiden. Op die manier kunnen bepaalde fracties gemakkelijker en selectiever worden hergebruikt of verwijderd. Het resultaat is dat er in totaal minder restafval ontstaat. En dat is uiteindelijk goed voor het milieu!
Hoe kan je afval het beste scheiden?
Hoe moet je afval scheiden? Je kunt afval in twee groepen verdelen: organisch afval en anorganisch afval. Organisch afval kan worden gecomposteerd, terwijl anorganisch afval bij het restafval terechtkomt. Het is daarom van belang, dat je beide soorten afval van elkaar splitst. Heb jij bijvoorbeeld ruimte voor twee prullenbakken? Kies dan om de volgende soorten afval van elkaar te scheiden.
Organisch afval scheiden
Organisch afval omvat de volgende soorten afval:
-Voedselresten
-Planten en bladeren
-Papieren handdoeken
-Eierschalen
Anorganisch afval scheiden
Anorganisch afval omvat de volgende soorten afval:
-Blikjes en flessen
-Plastic verpakkingen
-Glas
-Gloeilampen
Afval scheiden in de prullenbak
Afval scheiden met een prullenbak is een goede manier om te beginnen met het scheiden van uw afval. Je kunt bepaalde soorten afval, zoals papier en karton, ook rechtstreeks naar het recyclingstation brengen.
Wat zijn de voordelen van afvalscheiding?
Er zijn veel voordelen aan het scheiden van afval, waaronder:
-Vermindering van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat
-Het is gemakkelijker om materialen te recyclen
-Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door de afbraak van afval
–Besparing van energie en grondstoffen die nodig zijn om gemengd afval te verwerken
Wil jij weten hoe je nog meer kan bijdragen aan een beter milieu? Ontdek onze blogs over duurzaamheid, of neem contact met ons op.