gas besparen in je woning

Gas besparen in je woning, 16 Tips

Gas besparen in je woning

Gas besparen? Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt gemiddeld zo’n 1500 m3 gas per jaar. Met de huidige tarieven van Nederlandse energiemaatschappijen zoals Eneco, OXXIO & Nuon komt dit gemiddeld neer op ruim € 1000,- per jaar. Dit is natuurlijk een groot bedrag waar je makkelijk op kunt besparen. Wij hebben 16 eenvoudige tips op een rijtje gezet hoe jij gas kunt besparen in je huidige woning, ongeacht het bouwjaar van de woning.

Temperatuur op je thermostaat een paar graden lager

Je kunt eenvoudig gas besparen door de temperatuur op je thermostaat een paar graden lager te zetten. Dit is in principe een oude en bekende theorie, maar wel de oplossing die het minste kost. Je kunt het bijvoorbeeld al makkelijker warm krijgen met een paar sloffen, zodat je minder koude voeten hebt. Wist je dat je met iedere graad die je lager zet, zo’n 7 procent op je gas kunt besparen? Mocht je het snel koud hebben, dan is het in ieder geval te adviseren om te doen als je op vakantie bent, of een aantal dagen van huis bent.

Oude CV ketel vervangen door een nieuwe CV ketel

We gaan snel over van de goedkoopste optie, naar een van de duurdere opties om te kunnen besparen op gas. Je kunt bijvoorbeeld je oude CV ketel vervangen door een nieuwe CV ketel. Het blijkt dat veel oude CV-ketels meer gas verbruiken dan nodig is, met een zuinige nieuwe CV ketel bespaar je bijvoorbeeld 15 tot 20 procent gas per jaar. Echter is dit wel een duur grapje aangezien een nieuwe Nefit Proline CV ketel, meer dan € 1000,- kost. Goed om rekening mee te houden is de nieuwe wetgeving voor het jaar 2030. Het jaar waarin een groot deel van de woningen in Nederland al van het gas af moet. Houd dus rekening met het feit dat je de levensduur van een CV ketel niet haalt, aangezien deze op een gegeven moment van het gas afgehaald kan worden.

Dak isoleren van jouw woning

Het dak van je huis isoleren is ook een goede bespaartip, aangezien de warmte in je woning naar boven stijgt. Op het moment dat jij je dak geïsoleerd hebt blijft deze warmte in je woning hangen, waardoor je bijvoorbeeld s’avonds niet hoeft bij te stoken om het lekker warm te krijgen. Je kunt je dak goed isoleren met rotswol, glaswol en schapenwol.

Op laag vuur koken en gebruik maken van deksels op je pannen

Het gebruik van deksels op je pannen en het koken op laag vuur is een goedkope en gemakkelijke bespaartip. Echter hebben veel mensen het geduld niet voor om wat langer te koken. Echter kan je wel besparen door op laag vuur te koken, aangezien er weinig restgas verloren gaat. Hoeveel dit bespaart is niet direct in euro’s terug te rekenen, aangezien het afhankelijk is van de hoogte van het vuur en de warmte die er verloren gaat.

Leidingen van je CV ketel isoleren

Je kunt gemakkelijk gas besparen door het isoleren van de leidingen van je CV ketel. Het materiaal is verkrijgbaar in elke bouwmarkt en zorgt ervoor dat jij in de wintermaanden geen extra gas hoeft te verbruiken doordat CV leidingen hun warmte slecht behouden.

Tochtstrips in je woning

In veel huizen zijn nog kieren en gaten te bekennen. Deze zijn voornamelijk te vinden op plekken bij ramen en deuren. Een goede manier om gas te besparen is het dichten van deze plekken door middel van tochtstrips. Deze strips koop je in de bouwmarkt bijvoorbeeld al vanaf € 5,- per 3 meter. Een vrij goedkope oplossing dus. Je kunt hier gemiddeld zo’n € 50,- per jaar op je gasrekening mee besparen.

Radiatorfolie toevoegen aan de achterkant van je radiator

Wist je dat je ook gas kunt besparen door radiatorfolie aan de achterkant van je radiator toe te voegen? Een radiator stoot aan de achterkant van het apparaat veel warmte af richting de muur van je woning. Met de folie zal je radiator deze warmte alleen de open ruimte insturen waardoor je gemiddeld zo’n 7 euro per vierkante meter kunt besparen.

Vloerisolatie aanbrengen

We hebben het al eerder gehad over het isoleren van het dak van je woning, maar je kunt ook geld besparen door je vloer te isoleren met isolatiemateriaal. Het is een relatief eenvoudige oplossing, wat ook nog eens het comfort en design in je woning verbetert. Een goede tip is om dit ‘s zomers aan te leggen in je woning, zodat je de warmte in de zomer goed vast kunt houden nog voordat de koude winter begint. Het aanbrengen van vloerisolatie kost gemiddeld zo’n 30 euro per vierkante meter, maar zorgt er wel voor dat iemand in een tussenwoning zo’n 700 euro per jaar kan besparen. Lekker voor je portemonnee dus!

Spouwmuurisolatie toevoegen aan je wanden

Wanneer je de spouw in je muren isoleert, ontsnapt er veel minder warmte uit je woning. Om deze reden hoeft jouw verwarming ook minder aan te staan. Echter denken veel mensen dat spouwmuurisolatie veel geld kost. Echter valt dit wel mee, voor een tussenwoning betaal je maximaal € 1100,- , het geld wat je zeker hebt terugverdiend na 4 jaar.

Zonneboiler aanschaffen

Dit is een van de oplossingen die in de toekomst veel meer gebruikt zal worden door de nieuwe wetgeving. Het is namelijk de bedoeling dat meer dan 2 miljoen huishoudens in Nederland in 2030 van het gas af zijn. De zonneboiler is daarom een uitstekende vervanger van je centrale verwarming, waarmee je een toekomstbestendige aankoop zal doen. Echter is de aanschaf van een zonneboiler op dit moment nog vrij hoog, je betaald voor een zonneboiler op dit moment zo rond de € 2200,- voor een zonneboiler met slechts één zonnecollector. De installatie van een boiler is hierbij inbegrepen.

Goed onderhouden van je huidige CV ketel

Gezien de huidige trends en wetgeving is dit niet de eeuwige oplossing. We hadden het zojuist over de zonneboiler, die je een hele hoop geld kunt besparen, maar het goed onderhouden van je huidige CV ketel, scheelt voor nu een hele hoop geld. Waar onderhoud geld kost, levert het ook geld op. Onderhoudsmonteurs zorgen dat jouw CV ketel schoon blijft en dat deze optimaal blijft presteren. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat je onnodig veel warmte verliest, door bijvoorbeeld verstopte leidingen.

Verwarming uitzetten op lege kamers

Eerder in dit artikel lieten wij weten dat je geld kunt besparen door de temperatuur een paar graden lager te zetten als je weg bent. Maar ook als je thuis bent kan je gas besparen! Wanneer je de temperatuur lager zet op kamers waar niemand is, zal je al gauw effect zien op je rekening. Het gebruik van een slimme thermostaat kan hier flink bij helpen, aangezien je hiermee makkelijk en slim de temperatuur per kamer kunt regelen.

Vervang enkel glas door dubbel glas

Veel woningen in Nederland zijn al voorzien van dubbel glas, maar vaak als je een vooroorlogse woning koopt, kan het zijn dat je een woning aanschaft met enkel glas. Het zou enorm koud en zonde zijn, als je dit niet vervangt door dubbel glas. Met HR++ glas zorg je ervoor dat je kamers weinig warmte verliezen. Mocht je het nog beter willen aanpakken, houd dan je gordijnen dicht, dan is de kans dat je warmte verliest nog vele malen kleiner, dan enkel het gebruik van dubbel glas!

Maak gebruik van een waterbesparende douchekop

Wist je dat 20 procent van al je gasverbruik gaat naar het verwarmen van koud water? Daarom is het een goede optie om hierop maatregelen te nemen. Je kunt het natuurlijk proberen door lege emmers neer te leggen bij elke douchebeurt, maar het is natuurlijk beter om een waterbesparende douchekop neer te leggen. Een kwalitatief goede douchekop heb je al vanaf €32,95 bij de Karwei en zorgt er voor dat je meer dan 45 euro per jaar kan besparen op je gasrekening. Hiernaast zou het korter douchen ook nog eens effect kunnen hebben. Hierbij kan je denken aan een douchebeurt van 7 á 8 minuten.

Je verwarming ontluchten

Wanneer je de verwarming een tijdje niet gebruikt hebt, is het raadzaam om je verwarming even te ontluchten. Een vrij eenvoudig karwei wat ervoor zorgt dat luchtbellen in de leidingen van je verwarming en de verwarming zelf verdwijnen. Dit is vrij eenvoudig te doen met een speciale ontluchtingssleutel, maar wel voor een vrij groot effect zorgt. Het zorgt er namelijk voor dat je verwarming optimaal blijft werken en ervoor zorgt dat jij niet onnodig warmte en gas verbruikt.

Een slimme thermostaat gebruiken

In een eerder deel van dit artikel is er gesproken over het uitzetten van je verwarming op kamers die je niet gebruikt of waar op een bepaald moment niemand aanwezig is. Een slimme thermostaat kan je hierbij eenvoudig helpen om de warmte te sturen in jouw huis. Een slimme thermostaat kan in combinatie met het uitzetten van de verwarming in lege kamers zorgen voor een besparing van wel meer dan 20% op je gasverbruik. Je kunt deze thermostaat eenvoudig programmeren, waar je huis op de juiste temperatuur wordt verwarmd en zelf op afstand aan en uit kan worden gezet. Dit zorgt voor meer comfort en besparing op je gasverbruik! Als we kijken naar de gemiddelde rekening van iedere Nederlander zorgt dit voor een besparing van maar liefst 200 euro per jaar.

Wil jij meer weten hoe jij energie en gas kunt besparen? Of wil jij ontdekken welke producten jouw kunnen helpen bij het besparen op je dagelijks verbruik. Ontdek onze blogs en producten op onze website. Of neem contact met ons op.

You May Also Like

Dak laten isoleren

Een lagere gasrekening met dakisolatie

Besparen op je energierekening, 7 tips

2 thoughts on “Gas besparen in je woning, 16 Tips”

 1. Goede tips om te besparen op de gasrekening. De vervanging van de CV-ketel is momenteel een groot thema bij ons. We gaan binnenkort verbouwen en willen gasvrij gaan. We hebben al begrepen dat het een dure grap wordt. Ik zie het als een investering.

  1. Hoi Ivan,

   Dank voor je reactie.

   Klopt, al met al een grote investering die zich hopelijk op de langere termijn terugverdient en bovenal een investering die bijdraagt aan een groene toekomst. Succes met de verbouwing!

   Groeten,
   Team Aardgas-vrij.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.