Besparen op je energierekening, 7 tips

Besparen op je energierekening

Hoe kan ik energie besparen? Dit is een vraagstuk die ons allemaal wel eens bezig houdt. Iedereen kan op zijn of haar energieverbruik besparen en sommige mensen maken daar tegenwoordig een sport van. Want het geldt natuurlijk voor iedereen hoe minder je verbruikt des te minder je hoeft te betalen. Wij hebben voor speciaal voor jou 7 tips op een rijtje gezet waarmee jij op je energierekening kan besparen.

Huishoudelijke apparaten voorzien met een A(+++) label gebruiken

Is één van jouw huishoudelijke apparaten aan vervanging toe? Let bij het aanschaffen van een nieuw apparaat op het energielabel waaraan het product verbonden is. Zo zijn apparaten met het A(+++) label erg zuinig en deze verbruiken per jaar minder kWh dan oude apparaten. Het vervangen van oude huishoudelijke apparaten kan jaarlijks tot wel € 200,- besparen. Meer over bijvoorbeeld het energielabel van een koelkast vindt je op de website van de consumentenbond.

Kies voor de waslijn bij mooi en droog weer

Het is algemeen bekend dat de droger een enorme stroomvreter is. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat de droger het meeste verbruikt van alle huishoudelijke apparaten. Zo kost een droogbeurt ongeveer  €0,30 per keer. 

Wanneer het mooi weer is, kun je dus gemakkelijk besparen door je was ouderwets buiten op te hangen. Jaarlijks kan je hier tot wel € 30,- mee besparen.

Was ophangen bij mooi weer

Oude gloeilampen vervangen door LED -en spaarlampen

Heb jij nog spaarlampen in huis? Dan raden wij je aan om deze zo snel mogelijk te vervangen. LED- en spaarlampen verbruiken namelijk veel minder stroom dan gloeilampen. Zo bespaar je met het vervangen van je oude gloeilampen jaarlijks tot wel € 30,-.

Houd er rekening mee dat een LED lamp qua aanschafprijs duurder is dan een spaarlamp. Het grote voordeel is dan wel dat een LED lamp gemiddeld 20.000 branduren meegaat in vergelijking met de 7.000 branduren van de spaarlamp. 

Thermostaat ‘s nachts verlagen naar 15 graden celsius

Het ‘s nachts verlagen van de temperatuur naar 15 graden is een gemakkelijke manier om op je energierekening te besparen. Wanneer jij het besparen helemaal fanatiek wilt aanpakken, kan je er ook voor kiezen om een uur voor het slapen de thermostaat al op 15 graden in te stellen. 

Aan de hand van deze tip kan je jaarlijks tot wel € 100,- besparen. Overigens is een koele slaapomgeving ook nog eens beter voor je gezondheid, zo creëer je dus jouw eigen win-win situatie!

Sluipverbruik tegengaan

Je kent ze wel, de apparaten die op de zogenaamde standby modus staan. Hierbij kan je denken aan je magnetron, televisie en radio. Zonder dat je gebruik maakt van het apparaat verbruikt het apparaat toch onnodig stroom.  Uit onderzoek blijkt dat deze sluipverbruikers (in standby modus) jaarlijks tot wel 450 kWh verbruiken. Een goede tip is om deze apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.

Wassen op een lagere temperatuur

Hoe hoger de temperatuur bij het wassen is, hoe meer stroom een wasmachine verbruikt. Zo verbruikt een wasbeurt op 30 graden 30% minder stroom dan een wasbeurt op 40 graden. Je bespaart hier jaarlijks ongeveer vijf euro mee. Wanneer je normaliter op 60 graden je was doet, kan je ongeveer € 20,- besparen.

Opladers uit het stopcontact halen

Het is natuurlijk een dooddoener, maar ook het verwijderen van opladers uit het stopcontact kan uiteindelijk voor een besparing zorgen op jouw energierekening. Echter, deze besparing is veel minder groot dan jij waarschijnlijk verwacht. Volgens een onderzoek van onemorething levert het tijdig verwijderen van je oplader uit het stopcontact jaarlijks slechts ongeveer € 1,80 per oplader op.

Besparen door oplader uit het stopcontact halen

Wil jij meer weten over duurzaamheid en aardgasvrij leven? Bekijk dan onze reeks blogs of neem contact met ons op.

You May Also Like

Dak laten isoleren

Een lagere gasrekening met dakisolatie

gas besparen in je woning

Gas besparen in je woning, 16 Tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.